Yrityksen tarina

Vielä 1990-luvulla toinen meistä Kulttuuripalvelu Kaiku Ky:n yrittäjistä (Virve) toimi kulttuurisihteerinä kunnassa. Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin tuntua siltä, että kunnallista kulttuurityötä voisi hoitaa jotenkin toisinkin, ehkä jopa intensiivisemmin ja paremmin. Uteliaisuus uusiin haasteisiin ja intohimo tehdä asioita toisin kuin muut ei jättänyt meitä rauhaan. Aloimme selvittää mahdollisuutta hoitaa kunnallista kulttuuritoimea esimerkiksi yrityksen kautta. Totesimme, ettei pelkästään kunnallisten kulttuuritehtävien hoitaminen luo edellytyksiä yritystoimintaan. Sitten kävi niin, että meiltä alettiin kysellä enenevässä määrin mm. myös muualle käsikirjoitettuja lasten seikkailuja, esiintymisiä ym. Kun sitten vielä Yle kiinnostui ohjelmatuotannostamme ja solmimme neuvottelujen jälkeen sopimuksen lasten tv-ohjelmien käsikirjoittamisesta sekä toteutuksesta, alkoi pikkuhiljaa tuntua siltä, että kaikki nämä palikat yhdistämällä ja lisäämällä vielä mausteeksi muita ohjelma- ja tapahtumapalveluja, saattaisi hyvä pohja yritystoiminnalle olla kasassa. Lisäpotkua toiminnan eteenpäin viemiselle antoi ja antaa oman yrityksen mukanaan tuoma luovuuden, ideoinnin ja kehittämisen vapaus.

Kulttuuripalvelu Kaiku Ky perustettiin kesällä 1999 ja toiminta käynnistyi vuoden 2000 alussa. Tärkein alkuvaiheen sopimus tehtiin Ruokolahden kunnan kanssa, jossa tuolloin ennakkoluulottomat kunnan johtohenkilöt päättivät aloittaa Kulttuuripalvelu Kaiku Ky:n kanssa kolmivuotisen kokeilun, jonka tarkoituksena oli testata, miten kunnan yleisiä kulttuuripalveluja voi tuottaa ostopalveluina.  Yhteistyö Ruokolahden kunnan kanssa alkoi vuonna 2000. Koska toimintatapa oli uusi kuntasektorilla, tarvittiin suurta uskoa ja paloa kulttuuriin ja yrittämiseen. Kokeilun tulokset olivat myönteisiä, joten toimintaa jatkettiin.  Vuonna 2005 aloitimme yhteistyön myös Luumäen kunnan kanssa. Lisäksi olemme tuottaneet kunnallisia kulttuuripalveluja yksittäisinä tapahtumina myös muihin Etelä-Karjalan kuntiin.

Lasten tv-ohjelmien teko aloitettiin jo ennen yrityksen perustamista vuonna 1995 ”Käpälämäkiset esittää” –sarjalla. Tämän jälkeen seurasivat ”Me Niiraset”, ”Kesäväkkärä” ja viimein jo Kulttuuripalvelu Kaiku Ky:n tuottamat ”Iskän kaa” ja ”Kesäveturi”. Toimintaamme ovat kuuluneet jo alusta lähtien myös erilaiset lasten ja nuorten seikkailut ja tapahtumat, leirit, yritystilaisuudet, ohjelma- ja tapahtumapalvelut, käsikirjoitusten teot tilauksesta mm. eri kohteisiin, kiertueiden järjestämiset ym.

Vuodesta 2000 alkaneen matkan varrella on tehty hyvin monenlaisia tapahtumia, ohjelmapalveluja, kokeiluja ja projekteja. Melkein voisi sanoa: ”You name it, we have done it!” Vuosiin on mahtunut huikeita onnistumisia, mutta toki on tehty myös sellaisia kokeiluja, jotka eivät ole syystä tai toisesta toimineet ja pysyneet ns. siivillään. Näihin kuuluu mm. Äijänkärräyksen MM-kilpailut, joita järjestettiin vuosina 2007-2010 Ruokolahdella. Kisoista pidettiin, yleisö antoi aivan mahtavaa palautetta, kaikilla oli hyvä mieli. Silti kisat eivät saavuttaneet sellaista suosiota tuohon aikaan, että niitä olisi kannattanut jatkaa. Ehkä aika oli väärä, ehkä paikka oli väärä. Vaikka vuosia on kulunut, yhä edelleen myös maailmalta tulee viestejä ja kyselyjä, milloin kisat järjestetään seuraavan kerran!

Rakkaus luontoon, kulttuuriin, historiaan ja perinteiden vaalimiseen näkyy yrityksemme Kulttuuripalvelu Kaiku Ky:n toiminnassa. Emme silti jämähdä paikoillemme menneeseen maailmaan, vaan rakennamme näiltä perustuksilta uusia elämyksiä nykyihmisen koettaviksi. Yhdistämme sopivasti ja aina tilaisuuden tullen luontoa ja kulttuuria, toteutamme erilaisia ohjelma- ja tapahtumapaketteja mm. metsän keskellä, järjestämme kaikenlaisia tapahtumia ja toimintaa kaikenikäisille aina muutaman hengen ohjelmallisista metsäretkistä tuhansiin henkiin kohoaviin yleisötapahtumiin, klassisen musiikin konserteista kyläiltamiin, lasten draamaseikkailuista luentotilaisuuksiin ja seminaareihin. Työtämme rikastuttaa myös se, että sitä pääsee tekemään mitä erilaisimpien ihmisten ja toimijoiden kanssa. Yhteistyöllä ja laajalla verkostolla varmistamme myös palvelujen korkean laadun ja huolellisen työn. Toiminta-alueenamme on pääasiassa Etelä-Karjala, mutta teemme myös projekteja ja vierailutapahtumia sekä –ohjelmia muualle Suomeen.

Erilaisten tapahtumien järjestäminen ja toteuttaminen työllistää eri tavoin suoraan ja välillisesti nykyään vuoden mittaan satoja henkilöitä. Meillä on koko ajan kehitteillä jotakin uutta. Parina esimerkkinä kerrottakoon, että mm. kesällä 2015 aloitimme yhteistyön Ruokolahti-seuran kanssa ulkomuseoalueen ja sen kahvio- sekä tapahtumatoiminnan kehittämisestä. Niin syntyi Kesäkahvila Kaiku erilaisine toimintoineen ja alueen kävijämäärä nelinkertaistui muutamassa kuukaudessa. Luumäen kunnan ja yhdistysten kanssa on puolestaan kehitetty täysin uusi kulttuuritoimintamalli, jossa eri tahojen edustajista koottu yhteistyöryhmä Käskassara on aktiivisessa roolissa kunnan vapaa-aikatoiminnan kehittämisessä.

Toiminta vaatii intoa ja heittäytymistä, rohkeutta ja rakkautta kulttuuritoiminnan kehittämiseen ja esilletuomiseen. Kulttuuriyrittäjyydestä onkin tullut meille elämäntapa; kaikki toiminta toteutetaan täydellä sydämellä, laadukkaasti ja suurella intohimolla sekä positiivisella asenteella yhteistyökumppanit ja asiakkaat huomioon ottaen. Kulttuuri on toiminta-alueena niin laaja, ettei siihen pääse kyllästymään koskaan vaan työ on aina vaihtelevaa ja antaa myös tekijöilleen uskomattoman paljon.

Toivotamme Sinut tervetulleeksi tekemään ja kokemaan kanssamme muistorikkaita hetkiä!

Virve ja Jari